Tervehdys, kaikki kaukomaille haikailevat etätyösankarit! Minä olen Kauko Karhu, ulkomailla asuvan elämän asiantuntija. Jos ajatus trooppisen saaren riippukeinussa tehdystä Zoom-palaverista kuulostaa paremmalta kuin marraskuun loskakelit, olet oikeassa paikassa.
Tässä oppaassa kerron kaiken, mitä sinun tulee tietää etätyöstä ulkomailla, ja lopuksi saat mukavan listan vinkkejä, joilla onnistut!
Mitä laki sanoo etätyöstä ulkomailla?
Ah, byrokratia! Sen kanssa on pakko olla sinut, jos aikoo napata kannettavan mukaansa ja suunnata maailmalle. Suomesta käsin etätyön tekeminen ulkomailla ei ole aivan niin yksinkertaista kuin miltä se ensisilmayksellä vaikuttaa. Tässä on muutama lakipykälän tärkeä seikka:
- Sosiaaliturva: Jos olet Suomesta lähetetty täynnaikainen etätyöläinen, saatat säilyttää Suomen sosiaaliturvan A1-todistuksen avulla. Jos taas muutat ulkomaille pidemmäksi aikaa, voi olla, että joudut liittymään kohdemaan sosiaaliturvaan.
- Verotus: Työnantajasi tulee tarkistaa, tuleeko sinun maksaa verot Suomeen vai työskentelymaahan. Usein alle 183 päivän oleskelu samassa maassa tarkoittaa verotuksen säilymistä Suomessa, mutta pidempään jäädessä veroasiat voivat muuttua.
- Työsopimus: Jos olet palkkatyöläinen, varmista, että työsopimuksesi sallii etätyön ulkomailta. Kaikki firmat eivät ole vielä heränneet moderniin maailmaan.
- Luvat ja viisumit: Kaikki maat eivät katso hyvällä, jos istut rannalla läppäri sylissä ja vedät 8-tuntisia työpäiviä. Tarkista, tarvitsetko työviisumin vai voiko turistiviisumilla tehdä etätöitä.
Kauko Karhun 11 vinkkiä etätyöhön ulkomailla
Jokainen voi heittäytyä diginomadiksi, mutta homma sujuu paljon kivuttomammin, kun olet valmistautunut. Tässä ovat Kauko Karhun 11 kultaista vinkkiä, joiden avulla etätyö ulkomailla muuttuu unelmaksi eikä painajaiseksi!
- Valitse kohde huolella – Kaikki unelmakohteet eivät ole ideaalisia työn tekemiseen. Varmista, että alueella on toimiva internet, miellyttävä ilmasto ja turvallinen elinympäristö.
- Varmista hyvä nettiyhteys – Mikäli joudut Zoom-palaverissa pantomiimiesitykseen huonon yhteyden takia, kannattaa tarkistaa, että kohteessa on laadukas netti.
- Käytä VPN:llä suojattua yhteyttä – Jos hoidat rahaliikennettä tai asiakastietoja, et halua hakkereiden nappaavan tietojasi avoimesta Wi-Fi-verkosta.
- Hanki oikea viisumi – Jotkut maat sallivat työskentelyn turistiviisumilla, mutta monet eivät. Tarkista viisumikäytännöt ajoissa!
- Huolehdi aikavyöhykkeen haasteista – Jos asiakkaasi ovat Suomessa ja sinä Balilla, voi olla että joudut tekemään yövuoroja.
- Varmista verotusasiat – Suomi voi haluta osansa tuloistasi, vaikka työskentelisitkin ulkomailla. Veroasiat kannattaa selvittää ajoissa.
- Luo työrutiinit – Etätyöstä tulee helposti lomailua, ellei pidä kurinalaisia työaikoja.
- Hanki työtila – Työskentely hotellisängyltä kyyryssä ei ole pitkässä juoksussa hyvä idea. Coworking-tilat ovat erinomainen vaihtoehto.
- Muista sosiaalinen elämä – Ulkomailla yksinäinen etätyö voi olla yllättävän eristävää. Liity Facebook-ryhmiin tai tapaa muita etätyöläisiä.
- Pidä turvallisuus mielessä – Ota matkavakuutus, varmuuskopioi työt ja pidä huolta henkilökohtaisesta turvallisuudestasi.
- Pidä taukoja ja nauti! – Ei kannata muuttaa Malediiveille vain istuakseen sisällä koneella. Nauti uusista ympäristöistä, tutustu kulttuuriin ja pidä hauskaa!
Siinä se! Kauko Karhun 11 vinkkiä ja tärkeimmät lainalaisuudet siitä, miten etätyö ulkomailla onnistuu mutkattomasti. Jos harkitset lähtöä, muista suunnitella huolella – ja ennen kaikkea, muista nauttia tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta!